Huisartsencentrum de Cordes

FAQ: COVID-19 vaccinatie – Huisartsen De Cordes

Door wie zullen patiënten worden gevaccineerd tegen het Covid-19 virus?

De meeste mensen in Nederland zullen een prik krijgen via de GGD.
De volgorde van vaccinatie heeft te maken met de beschikbaarheid van vaccins. Men vaccineert van oud naar jong. Indien u in aanmerking komt voor Corona vaccinatie, krijgt u, als u aan de beurt bent, een brief van de Rijksoverheid met de uitnodiging.
Als praktijkmedewerkers hebben wij geen invloed op volgorde waarop de Rijksoverheid mensen oproept voor vaccinatie. We vragen u daarom om het actuele nieuws in de gaten te houden, zie ook: www.coronavaccinatie.nl,
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord of bel 0800-1351.

Hoe werkt een vaccinatie tegen het COVID-19 Virus?

In dit filmpje worden de verschillen en de werking van het Corona-vaccin verder toegelicht.

Vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin via de huisartspraktijk

Vanaf vrijdag 2 april is een groep patiënten door de huisarts gevaccineerd Uitgenodigd voor deze eerste vaccinatieronde bij de huisarts zijn mensen geboren tussen 1956 en 1960 (van oud naar jong), en patiënten ouder dan 60 jaar met een BMI boven de 40 of mensen ouder dan 60 jaar met syndroom van Down.

Huisartsen in Nederland vaccineren met het Astra Zeneca vaccin.

Patiënten die in de eerste ronde van het vaccinatieproces door ons zijn uitgenodigd zijn:
– Mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 & 1960 (van oud naar jong),
– Mensen van 60 jaar t/m 74 jaar met het syndroom van Down,
– Mensen van 60 t/m 74 jaar met een BMI van 40 of hoger.
Op deze selectie, voor de eerste vaccinatieronde, hebben wij geen invloed, deze wordt bepaald door de Rijksoverheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/wanneer-uitnodiging-geboren-1956-1957-1958-1959-1960)

Uitleg Astra Zeneca vaccin

Wij kunnen alleen vaccineren met het Astra Zeneca vaccin. We hebben als huisarts geen enkele invloed op welk vaccin patiënten toegediend zal worden. Huisartsen in Nederland krijgen vooralsnog alleen de beschikking over het Astra Zeneca vaccin.

Meer informatie over het Astra Zeneca vaccin vindt u op: Vaccin in het kort: Astra Zeneca tegen Covid-19

Het Astra Zeneca vaccin is de laatste tijd negatief in het nieuws geweest. Inmiddels is bekend dat Astra Zeneca een zeer zeldzame auto-immuun trombose kan geven. Het Astra Zeneca- vaccin is door de gezondheidsraad veilig bevonden, (https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2021/04/08/persbericht-inzet-astrazeneca-vaccin ook voor mensen die een trombose hebben doorgemaakt, zowel voor trombose van de aders zoals diep-veneuze trombose of longembolie, als ook voor bloedpropjes bij vaatverkalking zoals hart- of vaatziekten. Alleen patiënten die een HIT, een Heparine geïnduceerde trombocytopenie hebben doorgemaakt moeten een ander vaccin krijgen.

Wat zijn de bijwerkingen van Astra Zeneca?

 • In het buitenland kregen een aantal mensen na een prik van Astra Zeneca trombose (klonten bloed in een bloedvat) samen met te weinig bloedplaatjes. Bij te weinig bloedplaatjes kan iemand erge bloedingen krijgen.
 • Trombose samen met te weinig bloedplaatjes kan misschien komen door de prik, maar dat is nog niet zeker. Dat wordt verder onderzocht.
 • De Europese organisatie die medicijnen keurt (EMA) doet onderzoek. Tot nu toe zijn deze dingen uit het onderzoek gekomen:
  • De kans op trombose samen met te weinig bloedplaatjes is heel erg klein. Tot half maart kregen 20 miljoen mensen op de wereld een prik van Astra Zeneca. Hiervan kregen 25 mensen trombose samen met te weinig bloedplaatjes.
  • De prik van Astra Zeneca is nog steeds veilig en werkt goed tegen (ernstige) COVID 19.
  • Er is geen grotere kans op normale trombose door de prik (dus zonder te weinig bloedplaatjes). Ook niet als u al een keer trombose heeft gehad, als u rookt of als u de pil slikt. Voorbeelden van normale trombose zijn een trombosebeen of longembolie.
  • Er is ook geen grotere kans op te weinig bloedplaatjes (dus zonder trombose) door de prik.
  • De kans dat de prik zorgt dat u niet ernstig ziek wordt door COVID 19 is veel groter dan de kans op een erge bijwerking door de prik.
Illustratie van de mogelijke nadelen en voordelen bij een lage blootstelling (incidentie van 2 op 10.000 per dag – ongeveer het VK in maart 2021)

Voor wie is Astra Zeneca?

AstraZeneca mag sinds 2 april 2021 alleen nog gegeven worden aan personen geboren in 1960 en ouder. Patienten geboren vanaf 1961 die het AstraZeneca vaccin reeds ontvangen hebben, kunnen veilig de tweede vaccinatie halen. De zeldzame bijwerkingen zijn tot op heden enkel na de eerste prik waargenomen.

Attachment