URINEONDERZOEK

Bij plasklachten of vermoeden op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken. U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert zijn we wel benieuwd naar uw klachten. Daarom hebben we een vragenlijst gemaakt. U kunt de vragenlijst invullen aan de balie bij het inleveren van de urine of hier alvast downloaden, uitprinten en invullen.


Belangrijk is om de urine op een juiste manier op te vangen. Lees hier de instructies: 

– Lever bij voorkeur de eerste ochtendurine in (of minstens 2 uur niet geplast)
– Gebruik een schoon en nieuw urinepotje (gratis bij de balie van de praktijk af te halen)
– Was de geslachtsdelen met ruim water (= gewassen plas)
– Plas met ontblote eikel of gespreide schaamlippen
– Vang het middelste gedeelte van de urine op en niet het begin (=midstream)
– Een klein beetje urine (bodempje van 1 cm) is voldoende
– Bewaar de urine in de koelkast, indien u de urine niet binnen 2 uur kunt komen afgeven op de praktijk

Opvangen urine bij kleine kinderen:
Bij een baby of peuter die nog niet zindelijk is, probeert u de plas direct in een potje op te vangen (= clean catch). Dan is er minder kans op bacteriën die vanuit het luiergebied in de urine komen. Vang de urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.

– zorg dat u de billen en geslachtsdelen van uw kind eerst schoonmaakt: Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid voorzichtig terug en spoel met een ruime hoeveelheid water met behulp van de douche of door het uitknijpen van natte watten (niet te heet, zonder zeep en zonder te poetsen).
– geef uw kind veel te drinken. Meestal plast het dan binnen het halfuur.
– laat uw kind met bloot onderlijf rond lopen of leg het op het aankleedkussen.
– blijf er bij en vang de urine op in een schone pot of kom (niet te klein) zodra uw kind gaat plassen.
– giet de urine in een schoon urinepotje met deksel en sluit het goed af.

(Zie ook https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking-bij-kinderen/hoe-vang-ik-plas-van-mijn-kind-op)
 

Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u de geslachtsdelen goed wast met voldoende water. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren tot inlevering.

Urine inleveren: ’s morgens voor 10:00 uur bij de balie

Uitslag opvragen: elke ochtend van 11:00 – 12:00 telefonisch via de assistente. U kunt ook aangeven om teruggebeld te willen worden. Zet dan uw juiste telefoonnummer op het formulier.

Kosten: het onderzoek van de urine in de praktijk wordt volledig vergoed vanuit uw basisverzekering en valt buiten het eigen risico.

Het kan echter voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek (kweek) wordt opgestuurd naar het laboratorium van het Vlietland Ziekenhuis. Er wordt dan onderzocht welke bacterie in de urine zit en met welk antibioticum die bestreden kan worden.
Indien urine voor kweek naar het ziekenhuis wordt opgestuurd worden de kosten voor het onderzoek door het laboratorium bij uw verzekering gedeclareerd, maar deze kan in rekening gebracht worden ten laste van uw eigen risico wanneer u nog niet over uw eigen risico heen bent. Dit komt doordat de urine in het laboratorium beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.