Huisartsencentrum de Cordes

Update: nieuw beleid praktijk ivm nieuwe Corona virus dd 29 maart 2020 – Huisartsen De Cordes

Het is duidelijk dat het Corona Virus (COVID 19) voor een nieuwe unieke fase in het land zorgt. Door de overheid zijn al diverse maatregelen genomen, zoals het sluiten van de scholen en de horeca. Ook onze praktijk zal hierom een aantal maatregelen moeten nemen.

De verwachting is dat een groot deel van de Nederlandse bevolking ziek zal worden van het virus. Gelukkig zal een groot deel van de bevolking maar milde klachten krijgen.

Wel moeten wij ervoor zorgen dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden en dat we onze kwetsbare medemensen beschermen.

Blijf dus thuis wanneer u of een van uw gezinsleden luchtwegklachten en/of koorts heeft! Houd zoveel mogelijk afstand van anderen en mijd verder zoveel mogelijk sociale contacten of groepen. Kijk in uw agenda of de afspraken die u heeft staan, echt nu nodig zijn of dat ze een paar weken kunnen wachten!

In de praktijk gelden vanaf vandaag dus ook nieuwe regels:

 • Mensen met vragen over Corona of het vermoeden dat ze Corona hebben, worden verzocht om eerst de informatie te lezen op Thuisarts.nl.
 • Kom niet zomaar naar de praktijk, maar bel altijd eerst met de assistente.
 • Patiënten met luchtwegklachten worden verzocht om niet in de praktijk te komen (ook niet voor andere klachten). Ook niet om bloed te prikken of een formulier op te halen. Laat dit iemand anders doen!
 • Indien iemand toch gezien moet worden met luchtwegklachten, zal dit op een centrale plaats gaan gebeuren in de regio. Hier kunnen huisartsen beschermd deze patienten achter elkaar zien. Indien u in aanmerking komt voor dit spreekuur, hoort u dit via de assistente of huisarts. Dan hoort u ook waar u moet zijn en hoe laat uw afspraak is. Ook uw huisarts zal op deze centrale plaats dienst moeten doen.
 • Er zullen nu op het spreekuur alleen klachten behandeld worden die niet een paar weken kunnen wachten. Veel vragen zullen telefonisch behandeld worden. Er komen dan ook extra telefonische spreekuren door de huisarts.
 • De huisartsen zullen in ploegendiensten op de praktijk aanwezig zijn. Dit is om besmetting aan elkaar en anderen zo klein mogelijk te maken.
 • Hierdoor kunt u indien u een afspraak heeft, door een andere huisarts dan uw vaste huisarts gezien worden.
 • In de wachtkamer staan de stoelen verder uit elkaar zodat onze patiënten voldoende afstand kunnen houden. Er zal ook vaker schoongemaakt en gedesinfecteerd worden.
 • Reguliere controles bij bijvoorbeeld onze POH-Somatiek voor uw diabetes en/of COPD, zullen zoveel mogelijk afgebeld worden. Wanneer mogelijk zullen ook deze controles telefonisch worden uitgevoerd.
 • Ga alleen bloed prikken indien het echt deze weken moet. Als het uitgesteld kan worden, dan heeft dat de voorkeur. Overleg bij twijfel met de assistente van uw huisarts. Kom zeker niet wanneer u luchtwegklachten heeft!

Maatregelen van de apotheek:

 • Medicijnen kunnen wel afgehaald worden als u geen luchtwegklachten heeft. Belt u de apotheek wanneer u niemand heeft om het af te halen; dan kunnen de medicijnen bezorgd worden.
 • Herhaalmedicatie kan echt pas na 48 uur afgehaald worden.

Al deze maatregelen zijn bedoeld om verder verspreiding van het virus binnen Hoek van Holland tegen te gaan en met name onze kwetsbare patiënten te beschermen.

CORONAVIRUS | COVID-19

Wie kan Corona besmet zijn?

Op dit moment is iedereen met luchtwegklachten verdacht voor Coronavirus besmetting. 

Hoe gevaarlijk is besmetting?

Nog steeds is het virus vooral gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand (hoge leeftijd, ernstige ziekte, afweeronderdrukkende medicatie). Rond de 98% van de besmettingen geneest restloos. Dit blijkt uit de cijfers van landen waar veel getest is. Het sterftecijfer lijkt in Nederland hoger doordat alleen de ernstigste gevallen getest wordt. 

Wordt het gevaar nu overdreven?

Het belangrijkste probleem betreft de zeer snelle verspreiding. Daardoor is er een kans dat we als huisartsen en ziekenhuizen de aankomende piek van ernstige ziektegevallen onvoldoende aankunnen. Dan kunnen mensen onnodig overlijden door een tekort aan hulpmiddelen. Ook is er een groep van mensen onder ons die zeer ernstig ziek kunnen worden van dit virus, terwijl ze niet onder de kwetsbaren vallen. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn momenteel.

Is het gevaar nog te keren?

Verspreiding helemaal stoppen, is op dit moment niet meer mogelijk. Alleen als iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, zal verspreiding geremd kunnen worden. Voor mensen met klachten is dat van het hoogste belang. Zorgverleners zullen zich extra beschermen met veiligheidsbril, masker en beschermende kleding wanneer u met luchtwegklachten komt. Besmettelijkheid kan vooraf gaan aan de symptomen. Dus ook voor mensen zonder symptomen is het advies: thuisblijven en geen bezoek ontvangen.

Waarom wordt er zo weinig getest?

Vroeg testen geeft alleen onnodige belasting van de zorg en heeft geen gevolgen voor de behandeling. U zult alleen getest worden als er sprake is van een hoger risico op ernstig beloop (zie eerder) of wanneer u ernstige ademnood heeft, waarvoor ziekenhuis opname misschien nodig is.

Hoe wordt een mogelijke Corona besmetting behandeld?

Behandeling bestaat voor iedereen uit thuisisolatie om verspreiding te voorkomen. Alleen voor de ernstigste gevallen is ziekenhuisopname ter ondersteuning van de ademhaling nodig. Als dit laatste het geval lijkt, dan zal een arts bij u thuiskomen met masker, bril en beschermende kleding. Na afloop wordt u verzocht de beschermende kleding afgesloten in een vuilniszak zelf af te voeren via de reguliere vuilnis.

Voor vragen over het coronavirus kunt u bellen met het publieksinformatienummer van de overheid: 0800-1351
(vanuit het buitenland: +312 0205 1351)

Kijk voor meer informatie over het nieuwe coronavirus op de website van het RIVM of op de website van Thuisarts.
U vindt bij het RIVM ook antwoord op andere vragen over het nieuwe coronavirus. En u vindt hier ook video’s over het nieuwe coronavirus.