Wat is een POH GGZ? En waar vindt u deze praktijkondersteuners?

In onze praktijk zijn op dit moment meerdere praktijkondersteuners GGZ (kort POH GGZ) werkzaam. De praktijkondersteuners werken onder verantwoordelijkheid van de huisarts, hebben een eigen spreekuur en rapporteren in uw dossier. Ook heeft de praktijkondersteuner zicht op en goede contacten met andere hulpverleners in en rond de huisartsenpraktijk, zoals psychologen en het wijkteam.

 

Werkwijze POH GGZ

Bij (een vermoeden van) psychische klachten of als u te maken heeft met een chronische psychiatrische aandoening waarvoor u niet meer buiten de huisartsenpraktijk behandeld wordt, kan uw huisarts u voorstellen een afspraak met de praktijkondersteuner te maken. Tijdens het eerste gesprek brengt de praktijkondersteuner uw klachten in kaart en analyseert de problemen die er bij u spelen. Hierna zal zij u adviseren over het verdere behandeltraject. Dit kan bestaan uit één of meerdere gesprekken met de praktijkondersteuner of in overleg met uw huisarts een doorverwijzing naar een andere professional, bijvoorbeeld naar een psycholoog, psychiater, pedagoog of wijkteam. De vervolggesprekken, die u met de praktijkondersteuner heeft, zijn bedoeld om u ondersteuning en handvatten te bieden waardoor uw klachten afnemen of geheel verdwijnen. Soms kan het zijn dat de afname van klachten niet haalbaar is en helpt de praktijkondersteuner u vooral bij het leren omgaan en het leren accepteren van uw psychische klachten. Deze gesprekken duren over het algemeen circa 30 minuten.

De praktijkondersteuner maakt in het gesprek vooral gebruik van uw eigen kwaliteiten en kracht en zal deze in de samenwerking met u inzetten om uw problemen de baas te worden. Dit wordt ook wel ‘empowerment’ genoemd.

 

Waar kan de POH GGZ u mee helpen?

Als u psychische klachten hebt of te maken hebt met een chronische psychiatrische aandoening, dan kan de praktijkondersteuner in veel gevallen iets voor u betekenen. U kunt daarbij denken aan één van de volgende klachten:

  • Depressie/ down gevoel/ oververmoeidheid/ weinig energie hebben
  • Slaapproblemen
  • Overmatig piekeren
  • Concentratieproblemen/ vergeetachtigheid
  • Angst, paniek of een gespannen/gejaagd gevoel
  • Relatieproblemen
  • Werk gerelateerde problematiek
  • Overmatig gebruik van tabak, alcohol en drugs
  • Rouw door verlies van kind, partner of ouder

 

Kosten POH-GGZ

De diensten van de praktijkondersteuner GGZ worden volledig vergoed vanuit uw basisverzekering en valt buiten het eigen risico.

Spreekuur

Dag Ochtend 08.00-12.00 Middag 13.00-17.00
Maandag Debbie & Willy Debbie & Willy
Dinsdag Debbie, Willy & Claire Debbie, Willy & Claire
Woensdag Willy & Claire Willy & Claire
Donderdag Claire Claire
Vrijdag Debbie  Debbie 

Praktijkondersteuning GGZ